27 Mart 2010 Cumartesi

Paketlerin X86_64 Mimarisine Taşınmasında Yapılması Gerekenler :

-Paketi oluşturulabilen fakat x86_64 mimarisinde kurulamayanlar



Paketleri x86_64 mimarisine taşırken, paketlerde karşılaştığımız durumları ve yapılması gerekenleri gerekenleri aynı başlık altında wiki de listelemiştik. Bakıcılığını üstlendiğimiz paketlerde yeni bir durumla karşılaştık.


Yeni bir durum çünkü büyük rakamdaki paketleri taşırken daha çok paket oluşturulabiliyor mu kontrolünü yapmıştık. Doğru çalışıyor mu, kullanılabilir mi kontrolleri üzerinde durmamıştık.


Durumla lib-compat paketinde karşılaştık. Paket oluşturuluyor -her mimaride oluşabilecek bi paket çünkü sadece install kısmı var- fakat kurulamıyor. Gentoo da bu durumla karşılaşıyoruz. Debian ve fedora da ise bu paket bulunmamakta.


Kurumsal2 64 bit kurulan CD sürüm adları

1 Şubatta ilk sürümü hazırladık. Eksik paket sayısı oldukça fazlaydı ve çok fazla farklı bilgisayar üstünde deneme fırsatımız olmamıştı. Onun bir adı yok :(


19 şubatta protokol imzalamak için gelen pardus ekibi ,ile atölye çalışmasından sonraki değişikliklerle yeni bir sürüm çıkardık. Sürümün adı VECİHİ.

Bilgi işlemde bir balığımız var, cinsi astronot. Parmağımızı akvaryum camına koyduğumuzda ağzını açıp hızlıca gelip kafasını cama vuran, kendinden küçük her şeyi yemeye çalışan, bize alışan, bizden kaçmayan. (cinsinden kaynaklı:) ve güneşin akvaryumunun üzerine vurmasıyla renkleriyle muhteşem bi görüntü oluşturan . Balığımızın adını Şener Şen' in pilot karakter adını, Vecihi' yi verdik. Sürüme ise balığımızın adını:)


6 Martta artan paket sayısı, yapılan değişiklikler sebepleriyle yeni bir sürüm çıkarttık. Sürümün adı SERUHATTO[1].

Çalışmalara başladığımızda dört kişiydik; Metin, Mete ve Serhat. Serhat geçen yıl bölümümüzden mezun oldu. Yanımızda olduğu sürece bizlere çok yardımda bulundu. Aralık ayında askere gitti ”o şimdi asker:)”. İsminin Japonca söylenmesiyle oluşan "SERUHATTO" kelimesi bu sürümün adı oldu.


[1] http://tinyurl.com/seruhatto

25 Mart 2010 Perşembe

Muğla, Konya ve Ankara seminerleri

64bit projesiyle ilgili katıldığımız toplantıları buraya yazalım da unutmayalım:

18 Mart 2010 Perşembe

Lib64 sorunsalı...

Linux bilgisi olan mutlaka lib dizinleri ile karşılaşmıştır iyi ya da kötü şekilde. Burada paylaşımlı olarak kullanılan kütüphanelerin derlenmiş halleri bulunur. Programlar çalışırken de bunları isterler ararlar. Kendi içerisinde bir linklenme vardır yani...


Peki nedir bu lib64 muhabbeti?



x86_64 işlemciler kendi üzerinden x86 mimarisine de destek verdikleri için, x86_64 bir işletim sisteminde 32bitlik kod çalıştırılabilir.(Tabi ki çekirdeğin bu çevirme işi için açık olması gerekmektedir.) 32 Bit derlenmiş programlar için dizin hiyerarşisinde ise lib32 dizinleri oluşmuştur. 64 bit derlenen kütüphaneler içinse (programın derlenme şekline göre değişebiliyor tabi) lib64 dizinine konuluyor. Sonuçta elimizde 3x2 lib dizinimiz olur. Biri kökte, diğeri ise /usr altında. Peki ya elimizde hiç 32 bitlik paylaşımlı kütüphane olmayacaksa (şu anki kurumsal 2 x86_64 gibi)?


Burada bir çözüm olarak lib64 dizinlerini lib dizinine linklemek en basit ve en mantıklı çözüm gibi geldi bize. Neden bu linke ihtiyacımız var sorusuna gelecek olursak; belirli programların lib64 e ihtiyaç duyması ve araması. Hatta bu lib64 sorunu yüzünden bir süre kurulan cd hazırlayamadık.


Peki bu linki kaldırmak mümkün değil mi?



Tabi ki mümkün, tool chain'i düzenlemek gerekiyordu. Burada yapılanlar tabi ki 32bit'lik halini etkilemeyecek şekilde olması gerekiyor. Bunu Onur Küçük bir hafta sonunda yaptı. Diyecek bir söz bırakmadı :) Ancak her paket bu yöntem izlenemiyor. Çünkü ati'nin ekran kartı gibi sürücüleri istediği gibi at koşturabiliyor hala...

14 Mart 2010 Pazar

64 bit yeni sürüm takvimi

64 bit çalışmalarına başladığımızı duyurduğumuzda ilk sorulan sorulardan biri "ne zaman?" olmuştu. Hem beklentilere cevap verebilmek hem de peşinden koşacağımız hedeflerin gerekliliğini düşünerek bir sürüm takvimi yayınlamıştık. Aradan geçen zamanla birlikte yaptığımız çalışmaları resmileştiren bir protokol imzalandı. Artık yayınladığımız sürüm takvimini takip edebilecek durumda değiliz.

Kurumsal 2'nin sürüm takvimini takip edeceğiz bundan sonra. Linke bakmaya üşenenler için kısaca yazayım; mayıs bitmeden kararlı Kurumsal 2 yayınlanmış olacak. Hedefimiz Kurumsal 2'nin her ara sürümüyle eş zamanlı olarak bir sürüm yayınlamak. 64 bit çalışmaları henüz deneysel düzeyde olduğundan köklü değişiklikler de gerekebildiğini düşünerek 32 bitten daha sık yayınlanan sürümler bekleyebilirsiniz.